Tuesday, February 24, 2015

DAPO BERASAP CUTI CNY


19 FEBRUARI 2015

Hahha cuti ni kejenya masak n makan je kejenya...mana x berat pun naik turun...x tau la bla nk taubat..heheh nk balik kg kenduri kawin kawan plk pas tu nk uruskan pusaka tanah tok suami kat kedah so mmg x blk kg la citenya,...bla nk blk kg pun x tau lg,,,ingat nk balik cuti skolah bln depan la...hehehe

mkn n masak je kejenya hehehe ari khamis punya chiter...mkn nasi ayam pulak..lama x main masak2 ni...bla aura rajin masak x payah nk cite la ada je kejenya..

nasi ayam goreng berampah


lepas masak pk pulak nk wat minum ptg pe...so pe lagi mendonut la pulak kejenya...satu adunan leh dapat 2 jenis kuih donut gebus ngan pau kacang merah...lega menjadi gak...heheheh..hahah bla mlm biasa la lunch punya makanan leh jd dinner punya makanan....mls la pulak nk masak..hehehe sabo je kan...heheh





20 FEBRUARI 2015

Jumaat offf masak bkn x masak tp masak simple2 je maklumla smlm terlebih rajin so ari ni rest je kejenya..heheh tp bla mlm ni pulak kojernya wat kek coklat pasal dah lama x buat kek coklat...mkn je kejenya....



21 FEBRUARI 2015

Pagi ni rajin pulak masak nasi lemak pulak...pasal kang lunch nk g kenduri kawan kawin so phm2 la lunch mkn umah kenduri...heheh so ni je la yg sempat den masak tuk anak n suami tersayang...hehehe air tangan isteri..heheh


Bla mlm pulak mkn umah mak mertua..hehe pasai mak dah tepon x yah masak mkn umah mak...mak buat sotong masak sambal.pulut kuning ngan behon sup...tp aku makan nasi ngan sotong msk sambal je...pasal perut ni till kenyang lg,..kang klu belasah sume conpem la berat bertambah2 naiknya...o tidakkkk

22 FEBRUARI 2015 

Pagi ni pulak masak nasi goreng je...sian kat anak kang lapo plk klu mama dia x masak..heheh tu je yg sempat...hehehgambo x snap plk..hehehe waktu lunch pun masak apa yg ada je dlm peti pasal meriah sgt cuti 4 ari ni...sabo je kan...

tp bla dtg ptg mula la pk nk wat pe mkn petang ni ...request dari fauzan n cik suami nk mkn bubur kacang ngan karipap special...wahahaha sabo je la...nasib la bahan sume ada pe lg bersilat la kat dapo ni...heheh...

karipap gebu gebas pasal dlm ada ayam ngan telor rebus ...lupa nk snap dlm karipap ni... x pe la heheh janji sedap..heheh

 bubur kacang in the house...menjadi juga...cume x letak gula melaka hehe so nampak la pucat sikit...tp rasa tu mmg ado...janji sedap dmkan heheh


so ini la resipi yang ado tuk cuti2 CNY...makan je kejenya...dah la leyla x mo dah mkn beria pewut dah muncit dah,,,so bla nnk taubat ni...berat dah naik ni....uwaaaaaa

pape pun air tangan isteri lagi best dr air tangan org (mkn luar la)...hehehe


KEMBALI KE PANGKAL JALAN

Assalamualaikum kengkawan sume lama rasanya aku x berblog ni...almaklumkan bz ngan keje yg x akan abisnya...pg  ni rasa aura nk berblog pun dtg...heheh x tau mimpi pe mlm td...seawal 4.30 pagi telah terjaga dr tidor dan waktu ni juga la aura nk bersenam kembali semula setelah sekian lama x bersenam seawal pg...last rasanya tahun akhir 2012..lama kan...

Memula buka cd yg telah dibeli oleh akak zalia pakar penjual cd senam yg best...tp sedih sgt ler pasai apa yg kita nk x leh nk buka pasai wayer x bersambung ngan tv...so aku pun pe lagi buka la hset ni tgk utube je la..janji aura nk senam tu datang...sebelum ni mmg nk buat dah senamaan tp masa tu x berapa nk izinkan...lebih2 lagi ada ank kecik ni...so bg susu ni puas2 sebelum mama nk bersenam..heheheh sabo je la...

Bln lepas siap dah beli peralatan tu senam...ada la tambahan dr sebelum ini..ini...warna mmg sama la cume x sempat nk ambil je gambo pg td...mmg semangat giler kan...alhamdulilah la akhirnya impian ku bermula sekali lg...heheh




Senaman yang paling aku suka ialah jillian punya senaman la..bg aku dia la pembakar semangat aku nk kurus...i love u jillian,,,my idola..ummmuhhh...udah ler tu senaman ni wat kita ada energy n sonok je bla lemak2 kita dah bako...heheh ni la senaman yg aku wat pg ni..heheh jom kita tgk


mmg terbaik la jillian...sok kita sbg la erk...pg ni lepas je wat senaman aku kemas umah sapu umah bagai, basuh baju cume nk mop lantai x sempat memandangkan ank bgn nk susu...so terlepas la nk buang lemak lg...x pe la nk wat cam ner...tepat jam 6 pagi aku pulak wat serapan pg ni untuk suami tercinta ngan anak2 nk bawak bekal g umah pengasuh n skolah...hehe ni je la yg sempat aku masak pg ni...

              nasi goreng




                rendang ayam



 dan ini pula serapan aku pg ni..roti gandum ngan tuna n air pula wonda coffee..sabo je kan,,,masak bukan main lg last2 serapan roti je...nk diet punya pasal belasah je la...


hehehe sedap n menjilat jari rasanya...air kosong mmg sah2 dah minum pg ni 2l...alhamdulilah semangat tu dah ada so jgn nk main2 pulak kali ni...so jom kita mulakan azam baru sblm terlambat...




Tuesday, February 10, 2015

HARI BOSAN SEDUNIA

Assalamualaikum sume ...lama sudah x update blog ni ya..al-maklumla bz je memanjang...apa yg dbzkan pun x tau la wei....nk kata byk keje mmg tgh banyak pun...projek lg..etapp lg...ermmm hadap je wei...lambat lg nak pencen pun...huwaaaa

Bosan sgt pasai sistem etapp cam hampeh je...dah la lambat pas tu plk maklumat yg dimasukkan pun sume hilang...lgla hangin satu badan...so untuk hilangkan stress meh kita buka blog resipi sambil cuci mata n tenangkan hati yg semak samun ni...moh kite...sy suka masakan dalam akak ni punya web..secara detail dia bagi resipi n step nak masak...terutamanya buat ayam masak penyet..suke sgt2...so pe lg jom kita cuba resipi yg sy bg ni...heheh http://www.azlitamasammanis.com...
terubat la sikit stress nk wat sistem ni bla tgk menu resipi ayam penyet ni heheh sabo je la kan...


Friday, December 5, 2014

SALAM JUMAAT

Assalamualaikum....

Salam jumaat sume...x tau nk entry pe ari ni...bosan ngan suasana kerja...naik lemau je x sabo nk tggu sok...nak rehat sepuasnya..memandangkan mggu ni bz ngan event kat alor star..so klu dapat rehat sepenuhnya alangkah bestnya...

Tapi kalau cuti pun x tau nk g memandangkan ank yg sulung balik kg ikut nenek dia masa mak dtg ari tu...siap nangis2 lagi nk ikut blk kg....x kisah la asalkan bahagia...siap ckp lg 'mama abg balik kl sebulan tau' kl ko sabo je la anak sorang ni...fauzan dah biasa dok sana so x de masalah bla dia ada kat sana pun...klu kat sini pun bkn g mana mama ngan abah bz sgt....lg2 ujung thn  ni...cuti pun tgal 5 ari je la klu leh nak amik cuti ujung bln ni la....balik kg amik fauzan...

Start mggu depan akan bz semula pasal projek dah mula masuk...so kena prepare apa yg patut...x kisah la janji ujung bulan ni leh cuti balik kg...nk bg fresh otak ni sblm mula thn baru...pejam celik pejam celik nk masuk dah tahun 2015...kejap je kan...x kisah la janji aku bahagia merantau di negeri orang....syukur sgt2...heheheh


Monday, November 17, 2014

MAKANAN FIRAS 1 THN KE ATAS

Entry ari ni berkisarkan makanan untuk baby firas...sampai dah x tau nk bg makan pe so search dlm google jumpa la link akak ni...so sy minta izin amik resipi akak ni...resipi bby...mekasih akak ye pasai sudi berkongsi resipi dlm blog ni...



RESEPI MUSHROOM SOUP
1. tumis bawang putih dgn olive oil sampai naik bau...masukkan air rebusan ayam sampai mendidih.
2. masukkan bancuhan tepung gandum & fresh milk dlm air rebusan tadi.
3. masukkan cendawan butang yg dipotong kecil, sedikit black pepper, cheddar cheese, mozzarella cheese, basil & oregano
4. kacau sampai pekat & nampak creamy. 


RESEPI HASH BROWN
1. rebus kentang jangan terlalu masak, biarkan ada keras2 sikit, lepas tu baru potong dadu.
2. kentang yg dah dipotong tadi gaulkan dgn minyak sayur, cheddar cheese & bread crumbs sampai rata.
3. bentukkan & bekukan dlm freezer
4. lepas tu baru deep fry..kalau taknak pakai minyak, bakar/grill pan pon boleh...sangat rapuh, jgn goreng terlalu lama

TOMYAM AYAM




RESEPI:

1) tumis seulas bawang putih & seulas bawang besar (dicincang) dgn ollive oil sampai naik bau
2) masukkan serai, ayam yg dipotong dadu sampai keluar minyak
3) masukkan 3 biji tomato yg dipotong dadu, masak sampai  lembik
4) masukkan daun limau purut, 1 mangkuk air,biarkan mendidih
5) masukkan kentang, lobak merah & broccoli masak sampai lembut/mendidih


SUP PASTA



RESEPI:

1) rebus pasta sampai kembang & ketepikan
2) tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau,  masukkan ayam yg dipotong dadu
3) masukkan semangkuk air, masukkan carrot & biarkan mendidih
4)lps tu masukkan bayam, celery & daun sup
5)pecahkan sebiji telur, biarkan mendidih
6) bila nak hidangkan, taburkan sedikit serbuk ikan bilis 


BANANA CAKE





BAHAN-BAHAN:

1. sebiji/sebiji setengah pisang berangan atau pisang emas yg ranum (pisang lain pon boleh kot, tapi taktau la sedap ke tak)
2. 1 sudu besar tepung atta (tepung org buat capati tu...brand alagapas pon ada jual)
3. sebiji telur (kalau anak ada allergic, jgn buat la kek pisang ni...kalau tak letak telur, nanti keras pulak kek tu)
4. 1/2 oz breast milk atau formula milk atau fresh milk (sukati korang nk letak yg mana satu)
5. 1 sudu kecil minyak zaitun (olive oil)

CARA-CARA:

1. pukul telur dgn minyak sampai kembang
2. lenyekkan pisang
3. masukkan telur yg dah dipukul tadi & susu dalam pisang yg sudah dilenyek...gaul rata
4. masukkan tepung & gaul rata
5.masukkan dalam cup/loyang & kukus selama 30-40min...kalau nk masuk oven, bakar 40-45min pada suhu 180'c

PASTA WITH TOMATO SAUCE



 

RESEPI:

1) tumis seulas bawang kecil & 2 ulas bawang putih yg dah dicincang dgn olive oil...cukup sekadar naik bau...masukkn beberapa ketul ayam...
2) masukkn semangkuk kecil air...bila dh mendidih, masukkn 3 biji tomato yg dah dipotong dadu & 2 biji kurma...
3) agak2 tomato tu dah masak, masukkn sekeping cheesedale & serbuk daun parsley
4) bila dah agak pekat, tutup api, tunggu sejuk sket & boleh blend
5) boleh tuang atas pasta...nak hidang boleh tabur cheddar cheese & parsley flakes sket 



Friday, November 14, 2014

WELCOME BACK..

Assalamualaikum sume...

Rasanya dah lama x berblog ni maklumla masing-masing bz ngan keje harian.keje sy ni pulak mmg keje luar je la so pepaham je la...bla time projek byk mmg x cukup tangan kaki nak wat...klu x der projek sebaliknya sampai nk tertdo kat opis ni...lumrah kehidupan..heheh

x tau nk cite apa ptg2 ni..mood pun x berapa nk elok ngan budak2 opis yg mcm2 perangai dia...rasa cam nk bla je dr opis ni...tp bla pk tu adalah tempat rezeki kita so tahan je la...g opis pun jd cam x ikhlas je...hahaha

Mls nk ulas panjang2 kisah ni wat sakit hati ngan mood pun jd cam x best je.sy redha apa yg terjadi...maybe ada hikmah disebalik apa yg terjadi...

Memandangkan mood sedih2 meh kita tepek satu gambo yg sy nk gelak je...gambo apa ehhh..heheh

firas klu ngan abah dia mmg senyum memanjang je bla ngan sy ...

muka masam je kan...nak wat cam no anak abah...gambo lama saje je upload memandangkan lama x upload gambo...heheh..sabo je la mama...

Bla tgk gambo anak tercuit sikit rasa mood ni...happy sokmo...okla x tau nk sembang apa dah...jumpa lg next episod...daaa


Monday, July 21, 2014

Weeekend yang suram

Entry kali ni mmg sedih je..x tau la pasai pe..org sume happy pasai nk raya aku lak yang sedih..hahha nasib la leyla oi...start ari jumaat tu balik je dr amik firas tgk2 dia plk dok selsema..siap meleh2 lagi..aduhhh x kan nak demam kot baru je naik demam ari tu..adusss kali ni firas demam nk melekat je kat aku so nk wat pe pun x leh apa lagi nk masak..nasib la hb ada so dia la jd tukang masak kami..petang tu menu dia buat ikan gerut masak 3 rasa...waah  sedap betui dia masak..lama x rasa masakan dia..mmg best la siap aku tambah2 lagi nasi buka pose tu...mekasih syg...

Malam tu plk saje wasap ngan adik plk kata mak pun demam gak...aduhh nape sume demam ni..mlm tu tepon mak saje sembang2 lagi pun dah smggu x dgr suara mak..almaklumla dok jauh paham2 je la..nak tepon selalu ehem2 je la kan...bla dgr suara mak sedih pun ada happy pun ada..sembang punya sembang dia siap dok kira lgi nak raya tggal 10 ari so kiranya aku akan balik juga dlm 10 ari ni...Ya Allah mak aku leh siap kira bla aku nk balik...sedihnya aku wasa...lagi pun last aku blk kg bulan 3 so klu ikut dah 4 bln lebih la x blk..arap raya je la..cuti skolah ari tu aku x balik..maklumla masing2 bz ngan keje..

Mak siap kata lagi agaknya klu mak M*** ni agaknya ko sempat x balik tgk mak..adus sedihnya aku dgr mak aku ckp cam tu...pe lagi aku plk siap kata mak nk g mana...aku dah jauh ni mcm2 pkiran aku pk pasai family aku...entah la aku sendiri x tau nk kata pe..dugaan tetap dtg tanpa mengira masa...

Memang aku akui mak aku terlalu windu aku satu family...siap kata lg firas ngan fauzan dah beli baju raya belum..firas dah pandai pe..mcm2 soalan dia bg tau aku...adusss windu sgt mak aku ngan cucu dia..

Lepas2 je aku letak kefon bagai aku plk rasa dah sakit tekak ngan selsema....gara2 jangkit ngan firas...adus dugaan dtg lagi...aku syukur kerana bg sakit kiranya dosa2 aku akan terhapus la..aminnn

Hari sabtu plk firas demam panas lagi dan aku pun demam sama cam dia..adus.. tuhan je yg tahu rasanya bla anak ngan mak demam...so hb yg jaga kami...last2 g klinik bg ubat bagai n tdo..sedo2 dah ptg x sempat nak masak so ada chef baru kat dapur...menu tok sabtu ni ayam goreng berempah ngan sayur campur..

Malam tu dlm kul 11.00 aku pun tetiba rasa nk wat popia nestum..so pe lagi mulakan  operasi memandangkan firas tdo n abah dia yg jaga...aku gagahkan juga buat kuih raya..x pernah aku wat kuih raya ni la kali pertama aku buat...alhamdulilah senang sangat aku rasa...syukur menjadi juga...so aku letak bahan dia nestum+horlick+milo...mmg sedap sgt...dpt la sebalang...Sok aku ingat nk buat batang buruk plk..arap2 menjadi la..

Terima kasih abg kerana jaga kami 3 beranak yg dalam kesakitan dan juga menjadi chef 3 ari ni...syukur sgt2 kerana abg dapat bantu kami sume...




Tuesday, July 8, 2014

REKOD PECAH ANGKA 6

aLHAMDULILAH syukur kerana aku berjaya juga pecahkan rekod angka 6 setelah 8 bulan 1/2 aku menunggu..berat aku kali ni adalah 59.6kg ni pun gara-gara pose klu x mmg lambat lagi kot nk lost ni..hehehe smlm juga ada iftar ngan farewell kawan opis yang akan bertukar di jabatan bomba perak...

makan tetap makan kwn2 rugi kalau x makan...skrg ni aku kurang mkn pasai 2 ke 3 ari ni dok cirit je mkn buah tembikai...so smlm bla nampak tembikai aku jd fobia..hahah lawak je kan...smlm main  menunya adalah nasi tomato ngan bubur lambuk..waduhhh berat nya nk mkn yg lain2 boleh lagi aku telan...last2 aku buka smlm dengan :-

1 biji kurma
1 ketul roti john
2 ketul murtabah
1 gelas beso air suam..

tu la aku mkn smlm pas tu aku solat dulu ...tp mmg kenyang giler aku wasa...nasib la aku mkn tu je dulu klu mkn nasi mau lemau je nk solat..haha...bla pas solat pulak aku mkn tuk 2nd round :

1 senduk nasi tomato
2 ketul ayam masak merah
1 ketul begedel ayam

untuk desert pulak

2 ketul agar2 milo
1 ketul agar2 gula merah
1 cawan dadih
1 gelas beso air suam

alhamdulilah cukup la tuk buka pose hari ni..ni pun perut dah mengah2 x larat ka sgt...tp sonok sangat pasai angak yg ku idam dah tercapai...so aku kena kejar lagi 4.6kg tu pun klu dapat la nk berat aku kali ni 55kg..hahha mmpi je kot...(dlm hati nk juga) raya 2 thn lepas berat aku last 57kg..so kali ni nk buat lain cikit heheh

yang kelakar smlm bos kata

bos : leyla awk dah slim la sy tgk gara2 mkn oat ye..kira baloi gak kan..
aku : mana ada bos biasa2 je maybe baju kot..smlm pakai jubah itam tu yg nampak slim kot
pak nan : x pe bos kita tgk lepas raya sure berat naik
aku : senyummmm je la..
bos : agaknya leyla mkn hati kot tu yg selim je tu
aku : wat pe nk mkn hati bos baik makan ayam...hehehe

kira lawak je smlm aku wasa....selim pasai makan hati...hahah sabo je la...

Tuesday, July 1, 2014

RAHSIA PENYUSUAN KETIKA BERPUASA


penyusuan
Kerisauan ibu-ibu yang  menyusukan anak ketika bulan puasa adalah bimbang pengeluaran susu berkurangan untuk stok si manja. Pelbagai persoalan bermain di kepala sebelum kedatangan bulan Ramadhan. Bolehkah saya berpuasa? Adakah susu saya akan berkurangan? Nak makan apa untuk berbuka da bersahur?
Adakah anda juga ibu-ibu yang pertama kali menyusu yang berada dalam dilema berikut. Jangan risau! Hakikatnya anda boleh terus berpuasa penuh tanpa perlu risau kekurangan pengeluaran susu tetapi dengan syarat perlu mematuhi garis panduan berikut:
  1. Disiplin waktu makan
Ibu menyusu memerlukan kalori tambahan sebanyak 700 kalori sehari. Sebanyak 500 kalori diambil daripada makanan ibu dan 200 kalori diambil daripada lemak dalam tubuh ibu. Oleh itu walaupun berpuasa, pastikan tetap makan tiga kali sehari iaitu sahur, berbuka dan sebelum masuk tidur.

  1. Kurma,kurma,kurma
Makanan sunnah ini terkenal sebagai sumber tenaga segera kepada badan. Kurma kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Maka, jangan sesekali tinggalkan buah kurma sepanjang berpuasa. Ia amat sesuai untuk ibu menyusu.

  1. Makanan seimbang dan suplemen
Pastikan ibu berbuka dan bersahur dengan mengambil makanan seimbang seperti karbohidrat, protein dan lemak.  Contoh makanan seperti nasi atau mee semasa berbuka dan bersahur, roti, biskut, kuih-muih sebelum tidur. Pengambilan supleman untuk ibu menyusu turut membantu memberi tenaga dan mengekalkan penghasilan susu.

  1. Minum banyak air
Keperluan cecair oleh ibu menyusu sangat tinggi. Sebanyak dua liter diperlukan sehari. Bagaimana hendak minum banyak sedangkan seharian berpuasa? Mulakan minum air masak sejak berbuka sehingga bersahur dan menjelang imsak. Tip mudah, letakkan sebotol air di tepi katil supaya anda boleh minum pada bila-bila masa sepanjang malam. Selain air masak, minuman yang disarankan adalah jus buah-buahan, minuman bersusu dan berbijirin. Elakkan minuman berais terutama ketika berbuka dan bersahur kerana menyebabkan kita cepat dahaga. Minuman suam membantu melancarkan pengeluaran susu ibu.

  1. Bertenang dan yakin
Secara psikologi, minda anda turut mempengaruhi penghasilan susu ibu. Oleh itu jangan terlalu tertekan memikirkan susu akan berkurangan. Tekanan akan mempengaruhi hormon oksitosin yang mengeluarkan susu ibu. Banyakkan berdoa agar segalanya dipermudahkan Allah.

  1. Kerap menyusu dan mengepam
Ibu perlu ingat dengan formula semakin kerap bayi menyusu, semakin banyak susu dikeluarkan. Bagi ibu yang bekerja, semakin kerap mengepam, semakin banyak susu dihasilkan. Maksudnya, semakin banyak susu dikeluarkan maka semakin kerap payu dara dikosongkan maka semakin banyak susu akan dihasilkan. Oleh itu walaupun berpuasa tugas mengepam dan menyusukan anak perlu diteruskan. Jangan bimbang susu akan kering, kerana semakin anda tidak mengepam dan menyusukan bayi, susu akan berkurangan sedikit demi sedikit. Kurangnya pengeluaran susu bukan disebabkan ibu berpuasa sebaliknya kurang rangsangan sama ada menyusukan terus atau mengepam.

selamat mencuba ye jgn susah hati bla susu x banyak tau...hehhehe selamat berpose sume

Diet ketika Ramadan

Pasar atau bazar Rama­dan memang meriah de­ngan pelbagai jenis kuih-muih, lauk-pauk serta minuman buat juadah berbuka.
Selepas sehari­an berpuasa, ramai yang rambang mata apabila ke bazar Ramadan. Apa saja diinginkan pasti dibeli tanpa memikirkan kemampuan kita untuk menghabiskan semua makanan yang dibeli itu.

Pada masa sama, ramai juga yang mula mengetepikan amalan makan secara sihat semata-mata kerana berpuasa.

Menurut portal rasmi MyHealth Kementerian Kesihatan Malaysia, makan secara sihat perlu dijadikan amalan setiap masa terutama ketika menjalani ibadah puasa.
Foto

Ia penting bagi me­ngelakkan beberapa ­masalah kesihatan seperti sembelit, makanan tidak hadam, kembung perut serta kandungan gula rendah dalam darah.

Sekiranya masalah ini berlaku, pasti boleh mengganggu sese­orang itu berpuasa dengan ­se­lesa dan menghayati keistimewaan Ramadan.

Kunci kepada amalan pemakanan secara ­sihat ialah makan pelbagai ­jenis makanan secara sederhana dan seimbang walaupun pada bulan puasa.

Ambil makanan ­daripada semua kumpulan makanan berdasarkan Piramid Makanan Malaysia iaitu nasi, roti, bijirin dan hasil bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Selain itu, ikan, ayam, daging dan kekacang, susu dan produk tenusu serta sedikit minyak, ­lemak serta gula dan garam juga perlu seimbang.

Bukan itu saja, pe­ngambilan air sama ada dalam bentuk minuman atau sup perlu mencukupi bagi mengelakkan masalah dehidrasi.

Keba­nya­kan kita suka mengambil kuih-muih manis sebagai juadah berbuka puasa. Apa yang paling penting, tidak makan secara berlebihan dan digalakkan mengambil makanan yang ringkas terlebih dulu sebaik saja berbuka puasa.

Ia bertujuan untuk mengelakkan ketidakselesaan kepada sistem penghadaman kita. Me­ngikut sunnah, lebih baik mengambil kurma sebagai makanan pertama berbuka puasa kerana ia kaya de­ngan tenaga serta serat.


Contoh makanan:

Berbuka puasa

Berbuka dengan tiga biji buah kurma, setengah cawan jus buah-buahan, satu cawan sup sayur atau setengah cawan bubur lambuk dan sekeping kuih.

Makan malam de­ngan makan satu setengah cawan nasi, seketul ikan atau ayam, satu cawan sayur campur dan sebiji buah.

Makan lewat malam (moreh). Snek ringkas seperti roti, biskut, sandwic, kuih-muih, kacang atau buah-buahan.

Pengambilan makanan yang pedas serta berempah tidak digalakkan semasa berbuka. Ini dikhuatiri membuatkan perut tidak selesa pada siang hari.


Bersahur

Amalan bersahur penting semasa berpuasa untuk membekalkan tenaga ­sepanjang waktu berpuasa pada siang hari. Sebaik-baiknya, waktu bersahur sekurang-kurangnya setengah jam sebelum waktu imsak. Bersahur awal atau sebelum tidur tidak digalakkan.

Semasa bersahur, digalakkan mengambil makanan yang berasaskan karbohidrat kompleks seperti nasi, roti atau oat. Pengambilan makanan yang tinggi serat seperti roti tinggi serat atau roti mil penuh serta oat pula dapat mengurangkan rasa lapar.

Jangan lupa mengambil buah-buahan dan air yang mencukupi sewaktu bersahur. Bagaimanapun, pengambilan minuman berkafein seperti teh atau kopi tidak digalakkan kerana ia boleh mengakibatkan kehilangan air dalam badan.


Contoh makanan ketika sahur:

Bersahur de­ngan satu setengah cawan nasi, seekor ikan goreng, setengah cawan sup sayur campur dan tauhu, sebiji pisang atau tiga biji kurma, segelas air kosong dan segelas susu rendah lemak.

Secawan bijirin sarapan dengan setengah gelas susu rendah lemak dan kismis atau hirisan pisang, dua keping roti mil penuh dengan sedikit jem, segelas jus oren dan segelas air kosong.

Bulan puasa juga peluang yang baik untuk menurunkan berat badan bagi mereka yang bermasalah berat badan. Namun, perkara penting adalah mengamalkan pengambilan makanan yang sederhana dan seimbang serta ­me­ngurangkan makanan tinggi lemak dan gula.

Beri perhatian pada saiz hidangan kerana biasanya apabila lapar, kita lebih cenderung mengambil makanan dalam kuantiti yang ba­nyak.

Jangan jadikan puasa sebagai alasan untuk anda tidak aktif. Lakukan aktiviti fizikal secara sederhana seperti regangan dan berjalan kaki.

Pengambilan makanan secara sihat bukan saja dapat mengurangkan berat badan malah membolehkan kita menjalani ibadah puasa dengan sempurna.

Monday, June 30, 2014

SALAM RAMADHAN 2014

Kejap je dah pose balik...sonok sgt pasai thn ni pose di negeri hubby di Perlis so berjauhan la ngan family aku..raya pun cam tu juga raya disini coz ikut giliran..uwaaaa...sonok x sonok ari ni insyallah dah masuk pose yang ke2..Yang paling best smlm buah hati mama yg sulung dpt pose penuh walaupun x bangun sahur,,,alhamdulilahhhh sgt2..

Pelbagai menu akan dihidangkan waktu buka pose ni dan juga waktu sahur..tapi kat perlis ni x byk sangat pilihan macam di kl..apa yg tingin ditekak sume ada..macam aku ni klu buka mesti nk makan ikan terubuk masak asam pedas kuih pulak mesti wajib buah melaka dan badak berendam...tp kat sini x der pulak juadah tu...sedih pun ada so nk x nk kena buat ler..

Menu untuk berbuka ari ni hb request nk mkn sup ayam je..lgpun ayam masak kicap sahur pg td ada lg satu mangkuk so xnk la bazir sgt msk mcm2 tp makannya x..pas ni balik hb beli kuih sejenis 2 je..x nk byk2 kang x abis..aku pun skrg ni mls nk mkn mcm2 pasai dalam pose ni nk juga diet pasai aku target pose kali ni dapat berat 55kg klu dpt la dr berat 61+++..hhehe arap2 menjadi la..leh la bergaya di pg raya..


Tuesday, June 24, 2014

KOLEKSI GAMBAR FIRAS SEPANJANG DALAM PANTANG

Ini adalah gambar2 firas semasa dalam pantang...mcm2 ragam n pesyen dia semasa dalam pantang...jom kita tgkk

                                                                  
                                                          masa kena kuning (ari ke 3)



                                            masa 7 hari (selepas dan masa bercukur)







                                                                 habis pantang 44 hari

Kelahiran baby Firas

Entry kali ni pulak nk cite pasai kelahiran bby Firas yang ke-2.Kali ni lain pulak alah nak dapatkan bby ni...masa permulaan prapreggy aku x alah pun so keje aku mkn..mkn...dan mkn..so badan pe lgi mmg naik la time tu..nama pun pembawa budakkan...aku wasa cam preggy 1st je pasai dah 6 thn bru nk dapat 2nd...brg2 baby mmg x der la aku dah sedekah kan kat adik n kwn2 yg len..cam x nk preggy je kan...

So nk pendekkan cite aku alah time ptg waktu  nak balik je sampai la tgh mlm..so bla balik keje mmg lembik la badan ni..x larat yg amat..berbeza ngan abg dia Fauzan aku akan alah time pagi sampai la balik keje...mmg dugaan masa bag dia ler..siap aku cuti bagai...yg kali ni sonok aku x yah nk cuti2 sakit tp yg x best tu aku x leh bau org masak mmg azam la nk hidu bau dia..sabo je kan...so pe lg time ni la nk dera sang suami nk masak bagai...bla hb masak je mula la aku dok dlm bilik n tutup hidung...wahhh yg bestnya aku leh mkn cam biasa..kelakar pun ada..

kawan2 bg tau ni mesti bby gurl pasai alah ptg sampai mlm...sonok mmg sonok la aku dgr pasai 2nd bbg dapat gurl..bla aku scan 5 bln pun doc bg tau bbg gurl so mmg sonok la aku wasa masa tu...kebetualan adik aku pun preggy sama alah ngan aku so bertambah kompiden la aku akan dpt bby gurl..

Dengan kehadiran bby ni wasa cam 1st time preggy je..nk dijadikan cite rezeki bby ni mmg murah sangat2..aku dapat balik perlis  serentak ngan hb...mmg sonok la org kata lg2 aku dah 7 bln masa tu...alhamdulilah la rezeki sungguh la..

Abg dia tau je adik nk kuar mlm tu sblm aku bersalin dia demam panas walau dah makan ubat bagai...aku lak sedih pasai aku  wasa cam nk bersalin tp abg dia pulak demam..adusss last2 mlm tu aku tinggalkan fauzan kat umah tok dia...sian fauzan..arap2 cepat sembuh pasai mama nk bersalin dah..

Masa perjalanan nk ke hospital dalam pukul 1.30pg...time aku rasa takut sangat pasai dah lama x bersalin kan lgpun beza ngan abg dia 6 thn..so takut sgt..last2 ingat pesan kawan sblm ko cek ko minum dulu minyak selusuh compem ko bersalin senang..aku ngan rasa takut aku pun taguk la minyak selusuh tu ada la suku botoll..cam nk muntah aku wasa masa tu..tuhan saje yg tau...sampai2 je kat hospital terus g tingkat 2 tuk wat pemeriksaan..tgk2 cek dah buka 3cm..so mmg kena thn bagai la..

aku pun dok la kat wad lgpun masa tu katil x de so kena la dok katil xtra..(katil bawah)..aduss dah la sakit dpt plk katil bawah..haru biru aku wasa...nk wat cam ner kan...redha je la..bla kul 5pg cek bru buka 3cm..adusss lambatnya nk buka jln sakit mmg sakit giler time tu...bla doktor kata pukul 7pg cek lagi...aku ckp ngan hb tolong bwk minyak selusuh nk minum kat luar tempat masuk..pe pg aku teguk minyak tu sampai nk abis...cirit2 x yah cite le...berapa kali masuk toilet buang...sabo je la masa tu..nk mkn pun x lalu...

pukul 7 cek dah buka 5cm..adus bla la nk bersalin ni..masa tu la dia bergerak aktif n sakit tuhan je yg tau...bla dah kul 9.00pg doktor cek dah buka 7cm...aduhhh lamanya aku wasa bby ni nk kuar...x thn sangat sakit yg aku wasa..tp kira ok la dr abg dia dulu 6 jam dok dlm labouroom..kali ni kejap je maybe 2nd bby.
tup..tuppp aku wasa nk bersalin sgt...ckp ngan nurse nk bersallin ni x thn dia kata bru je buka 7 dik...bla cek semula tgk2 dah 10cm..ahhh lega terus aku teran 2x..last2 kuar juga hamba allah yg aku tggu selama 6 thn ni...lega...syukur alhamdulilah...

Tanggal 23.10.2013 keluarla bby ni pada hari ahad pagi jam 9.30am.. seberat 2.9kg je..sonok sgt2 ler pasai abis sudah kesakitan yang aku tanggung selama ini.kali ini aku bersalin di Perlis bukan di Selangor macam abg dia Fauzan..

                                                      




Thursday, June 19, 2014

MENU UNTUK FIRAS 8 BULAN

Entry tuk kali ni adalah pemakanan untuk bayi yang berusia 8 bln..aku amik resipi ni dr blog akak ni...mmg best la akak ni punya blog..klu nk link dengan dia blog  shakinafarhan.blogspot.com so aku bg je la blog ni sebagai panduan untuk bby firas..aku pasai x tau nk masak apa tuk firas so aku search dlm web dapat la blog akak ni..So aku copy je la nk bg firas mkn kenyang2,hehe jom tgk apa menu dia..


1) Nasi ayam sempoi



Bahan-bahan : Beras + Isi Ayam + Carrot + Celery + Tomato + Stok Ayam + Air secukup rasa
Resepi: Tanak nasi menjadi bubur..Kina biasanya lenyek2 masa nak bagi shahadah makan..Tambahkan 1 cube isi ayam (kina biasanya dah buat stok dalam cube2, senang bila masak campak aje..patutnya buat post pasal frozen + stok dulu tapi saje je bagi resepi dulu..kihkih)..Part nasi ayam dah siap..Part sup plak, masukkan 1 stok ayam (dah ada unsalted butter, bawang, kayu manis segala),air, carrot, celery & tomato ke dalam kuali. Masak sehingga carrot tu empuk. Dah siap!

2) Snowgurt chintaku



Bahan-bahan: Yogurt greek (atau plain/natural yogurt) + Puree apple
Resepi: 1 Cube frozen puree apple tu thawkan sekejap bagi separa pepejal sebab kita nak die macam aiskrim yang dicairkan, campurkan 1 sudu yogurt. Siap! Tengok muka shahadah chinta tu. Suka betul die.

3) Bubur nasi carrot dengan ikan tenggiri bakar



Bahan-bahan: Beras + Carrot + Isi ikan tenggiri + Stok ikan bilis
Resepi: Masukkan ikan tenggiri dalam oven. Nak masak atas kuali pon boleh. Kita nak isi die je ye puan-puan. Tanak beras jadi bubur. Kalau tengok gambar ni, kina pakai nasi sebab tu nampak berstruktur gitu kan. Masa bagi makan kina lenyek2. (Ikut cakap MIL..hehe). Kalau prefer hancur buat hancur ye. Masukkan puree carrot, isi ikan tenggiri & stok ikan bilis ke dalam bubur. Stok ikan bilis ni untuk bagi rasa masin2 ikan bilis tu. Cara penyediaan, rendamkan ikan bilis, goreng tanpa minyak & blend masuk bekas. Selalu kalau takde bahan nak masak buat bubur nasi ikan bilis pun sodap.

4) Caramelized apple & banana with cinnamon



Bahan: Apple + Unsalted butter + Banana
Resepi: 1 biji apple dipotong2 direbus. Panaskan unsalted butter. Masukkan apple & pisang. Terus tutupkan api sebab kita taknak die jadi pisang goreng ke goreng pisang kata kak lisa. Sambil tu kita lenyek-lenyek dalam kuali tu. Akhir sekali kikiskan kayu manis (cinnamon), kalau ade serbuk siap boleh tabur sikit. Orang putih selalu guna cinnamon dalam dessert dorang sebabnya cinnamon ni banyak khasiat. Boleh membantu kurangkan glukosa/gula dalam badan & menguatkan memori. Orang yang ada diabetes elok minum air rendaman kayu manis ni.Sesuai buat dessert.

5) Nasi tomato untuk si cilik



Bahan-bahan: Nasi + Tomato + Stok ayam + Puree Isi Ayam + Puree Peas + Unsalted butter
Resepi: Sila tengok gambar. Hahaha. Malas betul nak menaip..Kina campak je semua. Kacau2 sampai tomato tu lembut betul. Siap! Sedap tau. Sebijik rasa nasi tomato.

6) Pasta shrek



Bahan-bahan : Pasta + Puree brokoli + Cheddar cheese + Oregano
Resepi: Rebus pasta sampai lembut. Panaskan puree brokoli dengan cheddar cheese. Masukkan pasta. Pastu blend. Taburkan oregano. Cheddar cheese ni kina pakai brand anchor. Boleh je beli apa2 brand yang penting white cheese. Cheddar adalah sejenis white cheese. Oregano tu plak herbs orang itali selalu pakai utk pasta. Pasta tu tak kisah jenis apa, spagetti ke, angel hair ke, spiral ke. Berkenan dengan pasta huruf-huruf tu tapi dekat Bintulu ni sik ada.

7) Cheesy rice dengan ikan bilis & carrot



Bahan: Beras+ Cheedar cheese + Puree Carrot + Stok ikan bilis
Resepi: Macam biasa. Tanak bubur. Campakkan cheese, carrot & ikan bilis secukup rasa. Cheese tu half dari 1 slice dalam burger tu. Simple tapi sedap. Tambahkan unsalted butter untuk rasa lemak-lemak disukai ramai. Masa ni kina campur je ape yang ade. Akhirnya mama yang lebih-lebih makan sebab ade cheese. hihi.

8) Volcano mash potato with chessy chicken gravy



Bahan: Puree potato + Puree isi ayam + Cheddar cheese + Stok ayam + Oregano
Resepi: Mula-mula kita sediakan mash potato macam biasa. Tambahkan sedikit unsalted butter dalam mash potato. Kemudian kita bentukkan mash potato macam kawah gunung berapi. Pastu kita buat gravy dengan panaskan puree isi ayam dengan cheese & stok ayam. Stok ayam tu kan bila panas cair macam air so tak perlu tambah air pun takpe. Dah masak kita curahkan ke atas gunung berapi. Sedappppp sangat2. Gravy tu buat banyak sket nanti tak cukup.

9) Greek potato salad



Bahan-bahan: Puree potato + Egg (alert2 elergik) + yogurt + carrot + brokoli
Resepi: Masukkan puree potato, carrot, brokoli & kuning telur ke dalam kuali. Panaskan sampai kuning telur tu masak. Masa masak tu kacau2 bagi telur tu hancur. Tambahkan 1 sudu yogurt plain. Kacau & tutup api. Sesuai dimakan untuk breakfast, lunch atau dinner.

10) Puding kastad banananana TV9



Bahan: Setengah sudu kecik tepung kastad + 3 oz Susu Ibu/Susu formula+ Puree banana
Resepi: Bancuhkan tepung kastad dengan susu dan pisang. Tambah air jika menggunakan susu formula. Panaskan di atas api yang kecil dan kacau sentiasa. Best makan masa minum petang si kecil.

11) Pumptato



Bahan-bahan: Puree Potato + Puree Pumpkin + SI
Resepi: Rujuk pada gambar. Bongkah tu puree potato, bulat macam telur tu puree pumpkin. Tapi yang shahadah tak suka sangat. Sebabnya rasa pumpkin tu kuat die tak suka. Actually kina sendiri tak makan pumpkin. Hahaha. Resepi ni baby 7 bulan pun boleh makan.

12) Chicken curry with carrot & aspalela asparagus



Bahan-bahan: Unsalted butter sikit + Puree isi ayam + Yogurt + Cheese cheddar + Puree carrot + Puree asparagus + Air sikit.
Resepi: Panaskan unsalted butter. Masukkan semua bahan-bahan. Siap. Yogurt tu 1 teaspoon je tapi die acts macam santan. Jadi sebab tulah die rasa macam curry. Boleh makan begitu saja atau dengan bubur nasi.

13) Spagetti bolognaise simple



Bahan-bahan: Pasta+Puree Isi Ayam + Tomato +Stok ayam+ Cheddar cheese + Oregano
Resepi: Sama macam pasta shrek. Rebus pasta sampai lembut kemudian toskan. Panaskan isi ayam, tomato yang dipotong dadu, stok ayam, cheese & akhir sekali masukkan pasta. Dah siap boleh taburkan oregano & blend. Great for lunch or dinner.

14) Carrot cek mek molek



Bahan-bahan: Keledek + Carrot + Cinnamon
Resepi: Rebus keledek & carrot bersama sebatang kayu manis sehingga empuk. Kemudian tos sampai kering airnya. Kalau ade air susah nak bentuk. Lenyek2 dan kepal2 menjadi bentuk cek mek molek. Kalau ade kurma letak inti kurma macam etty. Hehe.

15) Chessy carrot as finger food



Resepi: Potong carrot bentuk jejari. Rebus sehingga empuk. Potong cheese memanjang & halus. Bila carrot dah masak & ditoskan terus masukkan cheese supaya cheese mencair sebab panas. Sila perhatikan kalau anak makan finger food takut tercekik kalau baru introduce finger food.


16) Tomato soup



Bahan-bahan: Half tomato + 1 cube potato puree + 1 cube chicken stok + air
Resepi: Potong dadu tomato. Masukkan semua bahan dengan air. reneh sehingga masak sebati. Sambil tu lenyek2 tomato. Sedap dicicah bersama roti. (kalau bagi anak makan roti la kan)


17) Chicken & broccoli pasta with apple sauce



Bahan-bahan: Pasta + Puree ayam + Puree brokoli + Puree apple
Resepi: Resepi ni dari website annabelkarmel. Cara masak sama macam pasta yang lain. Just campur camtu je. Tapi masa ni shahadah tak mau makan sangat. 1-2 sudu je die makan. Maybe boleh test balik campur dengan cheese sebab masa ni belum intro cheese.


18) Bubur nasi aneka warna



Bahan-bahan: Beras + Carrot + Brokoli + Kismis + Kentang
Resepi: Resepi ni ramai je rasanya dah buat. Ilham dari group HSFFYB yang sekarang ni dah ade fanpage. Bolehlah like di sini. Cara masak campur je seperti gambar di bawah. (oh..makin lama makin malas nak menaip yeeee..hehehe..)


19) Bubur lambuk baby



Bahan-bahan: Beras+Isi Ikan tenggiri+ Cheese + Brokoli + Stok ikan bilis + Kuning telur
Resepi: Tanak beras jadi bubur, masukkan isi ikan tenggiri, puree brokoli, cheddar cheese, kuning telur & stok ikan bilis. Pastika kuning telur tu masak dan alergic alert on. Masa ni second day bagi kuning telur. Cuak jugak. Alhamdulillah takde pape alergik setakat ni.


20) Banana split for baby



Bahan-bahan: Pisang + yogurt + cinnamon
Resepi: Masukkan yogurt ke freezer selama 15 min. Potong pisang. Letakkan yogurt ke atas pisang. Taburkan sedikit cinnamon. Boleh juga kalau nak potong pisang dulu, letak yogurt & cinnamon kemudian bekukan. Cuma nanti pisang tu sekali beku sket. Hehe. Kategori finger food jugak ni.

21) Steak ikan tenggiri for baby



Bahan-bahan: Isi ikan tenggiri + Puree kentang + Unsalted butter + Oregano
Resepi: Panaskan unsalted butter, masukkan isi ikan tenggiri & kentang. Tambah sedikit air. Tutup api. Taburkan oregano. Masa ni lah shahadah suka balik makan homemade food yang mamanye sediakan. So akan ingat makanan ni sampai bila-bila. Tak sia-sia mama tak putus asa. Semoga shahadah bertambah sihat dengan air tangan mama. Hhihi.








Sekian, terima kasih. Moga bermanfaat. : )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...