Friday, June 13, 2014

BISKUT DENMARK IN DA HOUSE

Entry untuk kali ini memandangkan sok dah mula cuti ingat sebelum raya nak try ler buat kukis..saje nk merajinkan diri plk...memandangkan resipi dia mudah dan ringkas saje...lgpun aku ni suka makan benda2 kuih yg berkcang so mmg tepatla jangkaan aku nk buat biskut ni...aku mik resipi ni pun dari blog akak sorang ni jom klu nk join sekali..ni akak tu punya blog..mcm2 kuih dia buat jom kita tgk...http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com


Bahan-Bahan:-

2 cawan gula (mklang guna 1½ cwn)
1½ cawan butter
3 cawan tepung jagung
2½ cawan tepung gandum
Vanilla
2 biji merah telur

Bahan Icing:-

2 kati kacang tanah – sangai & tumbuk (mklang beli readymade aje)
2 bungkus gula icing
4 camb serbuk koko
Air panas

*(Nota : bg sesiapa yg rajin nak buat icing ni silalah tapi maklang buat ringkas aje dengan mencairkan cooking choc + shortening, celup biskut dlm coklat dan golek ngan kcg tumbuk) - akak pun wat style Maklang jek..hehe

Cara-Cara:-

Adunkan butter + gula hingga berkrim·
Masukkan telur kemudian kacau hingga sebati·
Masukkan esen vanilla dan kacau sebati·
Ayak semua tepung, masukkan sedikit-sedikt – uli hingga menjadi lembut.
Gentel bulat – sebesar hujung jari manis je , sbb nanti ia mengembang.. bakar dan sejukkan. (*ummi bakar pd suhu 180C selama 15 - 18 minit - hingga nmpak nak garing sikit, baru rangup! Itupn, bergantung jgk pd oven masing2 ya..)
Celup dlm coklat dan golek dengan kcg tumbuk.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...